Všeobecné zásady zdravého stravovania

1. Jedzte pestrú stravu, zaručíte tým dostatočný a vyvážený príjem všetkých potrebných živín.
2. Udržujete si optimálnu telesnú hmotnosť a to primeraným množstvom potravy a pohybom.
3. Vyberajte si potraviny s nízkym obsahom tuku, hlavne živočíšneho.
4. Obmedzte spotrebu tučného mäsa a údenín.
5. Obmedzte spotrebu cukru. Skúste piť čaj a kávu bez cukru, obmedzte spotrebu sladkostí a sladených nápojov.
6. Konzumujte dostatočné množstvo ovocia, zeleniny a potravín pripravených z celozrnných obilnín.
7. Obmedzte príjem kuchynskej soli. Slanú chuť nadraďte rôznymi koreniami.
8. Prijímajte dostatok tekutín – 2 – 2,5 litra denne si rozložte rovnomerne počas dňa.
9. Ak pijete alkoholické nápoje, pite s mierou. Denné množstvo by nemalo prekročiť 1 pivo alebo 2 dl vína, alebo 5 cl liehovín denne.

Päť jednoduchých tipov na očistu tela

Moderné stravovanie a veľa toxických látok vyskytujúcich sa v strave zaťažujú našu pečeň. Práve pečeň je dôležitým orgánom, ktorý sa stará o čistenie krvi od toxických látok a celkovej očisty nášho tela. 

Čo môžeme robiť preto, aby sme pečeni pomohli v čistení nášho tela? Môžete napríklad skúsiť niektoré doplnky stravy pomáhajúce prečistiť pečeň. My vám však prinášame päť prírodných tipov, ako pomôcť prečistiť svoje telo.

Teplá voda s citrónom

Stačí len teplá voda s pridaným citrónom, nepridávame žiaden cukor, ako to býva v minerálnych, či iných kupovaných balených vodách. Veľa odborníkov sa zhoduje, že teplá voda s citrónom vyprodukuje v našom tele viacej enzýmov, ako ktorákoľvek  iná potravina

Cesnak

Pridanie cesnaku pri varení alebo do šalátov pomáha nášmu telu. Cesnak obsahuje zlúčeniny síry, ktorá pomáha aktivovať enzýmy v pečeni. Cesnak však obsahuje aj látky ako alicín a selén, ktoré chránia pečeň. 

Avokádo

Japonská štúdia porovnávala avokádo a 21 ďalších druhov ovocia a zistila, že avokádo malo najlepšie výsledky pri ochrane pečene v porovnaní s ostatným ovocím. Avokádo obsahuje látky, ktoré chránia pečeň pred poškodením.

Koriander

Mohli by sme ho nazvať univerzálnou bylinou, ktorá sa môže pridávať do takmer akéhokoľvek jedla, šalátov, či dokonca koktejlov. Koriander pomáha s odstraňovaním ťažkých kovov z nášho tela. Práve s nimi zápasí aj naša pečeň.

Kurkuma

Korenie, ktoré ponúka celý rad výhod pre naše telo. Spomenieme však najmä ochranu pečene pred poškodením, podporovanie regenerácie pečeňových buniek. Kurkuma tiež zvyšuje prirodzenú produkciu žlče.

Výskum realizovaný v roku 2007, ktorý bol zverejnený v British Journal of Cancer, práve kurkuminu preukázal vlastnosti blokujúce rakovinové bujnenie. Jeho pozitívny vplyv sa prejavil najmä v súvislosti s liečbou rakoviny hrtana, hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc. Vedci zistili, že už 24 hodín po konzumácii kurkuminu dochádza k likvidácii rakovinových buniek.  

Neváhajte a začlente do svojho jedálnička vyššie uvedené potraviny. Vaše telo to ocení.