Oleje za studena lisované

Za studena lisované oleje - sa šetrne lisujú bez využitia vysokých teplôt a ďalšej nutnej rafinácie. Sú to "živé" potraviny. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine (hlavne vitamín E), cenné nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny. Pre chuť oleja sú veľmi dôležité prírodné aromatické látky, které v oleji zostanú pri lisovaní za studena. U týchto olejov je dôležité vedieť, do akej teploty sa majú používať, pretože mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky.
Nevýhodou lisovania za studena je malý výťažok lisovania. (Rastlinná surovina sa po vylisovaní za studena často ďalej spracováva obvyklým spôsobom pre získanie bežného rafinovaného oleja.) Oleje lisované za studena sú preto dražšie, než rafinované oleje.

Skladovanie olejov lisovaných za studena :
Fľašu treba starostlivo uzatvárať, olej má byť chránený pred kyslíkom, pretože ten ničí nenasýtené mastné kyseliny.
Skladovať v tme – svetlo je nepriateľ plnohodnotných olejov, pretože mnohonásobne urýchľuje reakciu mastných kyselín so vzdušným kyslíkom
Uchovávať v chlade - v studenom oleji prebieha omnoho menej reakcií a naviac pomalšie - vedúcich k jeho znehodnoteniu.